Marktplaats. Een prachtig medium, maar oh oh wat moet je toch opletten met de CITES verklaring.

Zowel verkopende partijen als kopende partijen weten vaak niet wat de regels zijn omtrent het verkopen van dieren. Laat staan de verkoop van dieren welke op Appendix I staan van CITES.

Nieuwe regels voor het houden van Grijze Roodstaart papegaaien

Sinds 2 januari 2017 gelden er strengere regels rondom het houden van de Grijze Roodstaart als huiskamer- of volierevogel. Vanaf deze datum heb je een zogenoemde CITES verklaring nodig, welke simpelweg aantoont dat jij de officiële eigenaar bent van de vogel en dat je hebt kunnen aantonen wat de oorsprong van de vogel is.

Het aanvragen van CITES documenten kunnen worden gedaan via de website van RVO. Bij de aanvraag zal er informatie moeten worden gegeven over de vogel. Onder andere worden gegevens gevraagd als oorsprong, soort, geslacht, geboortedatum, land van herkomst etc. Maar ook verklaar je met de aanvraag dat er een aantal zaken kloppen zoals het feit dat de aangebrachte ring naadloos is gesloten of indien van toepassing dat het een eigen kweekvogel is.

Al met al dus een hoop administratie, maar helaas wel nodig gezien de dreiging van de Appendix I soorten in de vrije natuur. Om je een idee te geven hoe zo’n aanvraag eruit ziet, heb ik als voorbeeld een schermafdruk bijgevoegd van 1 van de pagina’s van het aanvraagformulier.

Voorbeeld van het aanvraagformulier

Bewijsmateriaal

Bij je aanvraag van een CITES verklaring dien je bewijsmateriaal aan te leveren waaruit blijkt dat jij de eigenaar bent en waar jij de vogel vandaan hebt. Dit bewijs kan een verkoopbewijs zijn van de kweker, een factuur van een dieren/vogelarts of een certificaat van geslachtsbepaling. Zodra er twijfel bestaat bij het CITES bureau, kunnen zij om aanvullende informatie vragen.

Zo heb ik voor mijn eigen 2 Grijze Roodstaarten ook de aanvragen gedaan. 1 van de 2 is 45 jaar oud, had geen enkele identificatie en is waarschijnlijk wildvang. De ander, 17 jaar oud, had een gesloten voetring en is in Nederland gekweekt. 

Voordat ik de aanvraag in gang heb gezet, heb ik ze eerst laten chippen. Met de chip als identificatiemiddel heb ik de aanvragen van de 2 CITES verklaringen in gang gezet. Na de aanvraag werd ik gebeld voor aanvullende informatie. Ik dacht dus gelijk aan de wildvang man van 45 jaar, maar niets was minder waar. Ze wilden meer bewijs hebben over de vogel met voetring welke in de Nederland was gekweekt.

Uiteindelijk was alles in orde en kreeg ik netjes de CITES verklaringen opgestuurd.

Marktplaats

Maar om terug te komen op het onderwerp Marktplaats. Deze week heb ik de proef op de som genomen en heb ik eens een rondje marktplaats gedaan. Uitgangspunt was het aanbod van de Grijze Roodstaart.

Ik heb een flink aantal adverteerders gemaild met de vraag of CITES verklaringen aanwezig waren. Niet heel verrassend kreeg ik op 80% de reactie dat deze niet aanwezig waren. Ook een heel aantal adverteerders hebben niet gereageerd op mijn vraag.

Met dit kleine marktonderzoek, wil ik graag de boodschap meegeven om uit te kijken met het aanschaffen van een Appendix I vogel via Marktplaats. Hoe betrouwbaar het ook klinkt, hoe leuk de vogel ook is. Trap niet in woorden als “De papieren zijn niet nodig” of “Je kunt deze papieren zelf aanvragen”.

Let op het volgende bij een Marktplaats aankoop

Je mag een Appendix vogel NIET in je bezit hebben zonder dat je ook de CITES verklaring erbij hebt. Ook vervoer ervan zonder CITES verklaring kan op problemen uitlopen. In het uiterste geval kan de vogel in beslag genomen worden.

Neem dus geen vogel mee, met de gedachten later de CITES verklaring te regelen. De huidige eigenaar moet de CITES verklaring(en) aanvragen. Zodra de documenten aanwezig zijn, kan de vogel samen met de CITES verklaring mee.

Eenmaal thuis kan er een nieuwe aanvraag ingediend worden om de CITES verklaring over te dragen aan jou als nieuwe eigenaar.

Waar kun je een CITES verklaring aanvragen?

Een CITES verklaring kun je aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het websiteadres is: https://mijn.rvo.nl/cites-soorten-in-nederland-en-de-eu

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een CITES verklaring?

Kom je er zelf niet uit om een CITES verklaring aan te vragen? Geen paniek! Wij helpen je graag.

Laat dan een berichtje achter via ons contactformulier en wij nemen contact met je op om een afspraak te maken.