Kromsnavels kunnen goed met warmte omgaan. Echter bij extreme warmte, zullen we maatregelen moeten treffen. In deze blog vertellen we meer over deze maatregelen en delen we tips. Iedere vogel is anders, en jij weet als verzorger van deze vogel(s) wat de behoefte is.

Hogere temperaturen

Hoewel kromsnavels met gemak kunnen leven in temperaturen tussen de 5 en de 33 graden, hebben zij uiteraard wel een temperatuur waarbij ze zich lekker voelen. Deze temperatuur ligt ongeveer tussen de 17 en de 27 graden.

Regulatie van lichaamswarmte

Een vogel kan zich niet koelen zoals wij mensen dat doen. Wij zweten, maar een vogel kan dat niet. Zij koelen zich bijvoorbeeld net zoals een hond dat doet. Een hond gebruikt de bek en zijn tong. Een vogel verkoelt zichzelf op dezelfde manier via de snavel en tong, echter gebruikt hij nog meer methodes. Zo kunnen zij de veren opzetten zodat er meer lucht door de veren bij de huid kan komen en dus warmte uit het lichaam weg kan. Ook laten ze de vleugels wat losser langs het lichaam hangen.

Wanneer een vogel tijdens een hittegolf op deze manier zijn koeling zoekt, is het aan te raden hem daarbij te helpen.

Wat kun je zoal doen om je vogel verkoeling te geven?

  • Zorg voor luchtverplaatsing in de ruimte waar hij zit
  • Nevel met een plantensproeier. Let op! Niet te nat en lauw warm. Niet te koud dus! Herhaal dit met regelmaat
  • Hang een vochtige handdoek over de kooi en maak deze met regelmaat opnieuw nat
  • Zorg voor een badje, zodat ze zelf kunnen bepalen of ze willen koelen middels een bad. Ververs dit water met regelmaat en let op. Ook lauwwarm. Niet te koud.
  • Leg zitstokken in een bak met water, en laat ze goed nat worden. Dit geeft verkoeling aan de pootjes als ze erop zitten
  • Zet de vogel niet in de (volle) zon, of zorg ervoor dat hij zelf kan kiezen voor zon of schaduw.

Ververs drinkwater meerdere keren per dag

Door de warmte zullen micro organismen zich sneller verspreiden. Ververs daarom meerdere keren per dag het drinkwater en spoel hierbij het drinkbakje goed schoon.

Verwen ze eventueel door een paar ijsklontjes in het drinkwater te leggen. Ze zullen het waarderen ­čśë

Verwijder fruit- en groenteresten

Ook adviseren wij om resten van vers fruit en verse groenten niet te lang in de kooi of voliere te laten liggen. Met dit weer bederft het snel en daarbij liggen ongedierte (zoals vliegen) op de loer.

Mijn vogel kan tijdens de hittegolf zijn warmte niet kwijt

Heb je het idee dat je papegaai zijn warmte niet kwijt kan ondanks alle maatregelen? Help de vogel dan met koelen door hem met de pootjes in niet al te koud water te zetten. Eventueel kun je wat water over de rug scheppen.

Vogelarts

Heb je twijfels of al deze maatregelen helpen, dan adviseren wij altijd de vogelarts te raadplegen.