Opstaptouw en het nut ervan!

Een opstaptouw. Of ook wel wandeltouw genoemd. Wat is daar nu eigenlijk het nut van?

Wanneer jouw papegaai of parkiet om 1 of andere reden verplaatst moet worden? Dan zullen de meeste vogels niet uit zichzelf naar de gewenste plek vliegen of lopen. Je zult ze moeten helpen. Tamme vogels zijn gemakkelijk, want deze stappen op wanneer je je hand of vinger bij de borst houdt. Al dan niet gevolgd met een commando en/of een beloning. Dat heb je ze immers geleerd. Maar wanneer een vogel (nog) niet volledig tam is, dan sta je voor een grotere uitdaging.

Opstaptouw / wandeltouw voor papegaaien
Opstap/Wandeltouw klein – Papegaai & Zoo

Mijn vogel is niet 100% tam. En nu?

Als je vogel nog niet volledig tam is en bang is voor je handen, dan is een opstaptouw een geweldig hulpmiddel. Met een opstaptouw hoef je namelijk geen “gevecht” aan te gaan met de vogel om hem of haar te vangen met alle stress en beschadiging van het opgebouwde vertrouwen als gevolg.

Ook wanneer jijzelf angstig bent voor de snavel, omdat je vogel je probeert te bijten. Dit doet hij of zij, omdat hij of zij dan weet dat jouw hand weggaat. Ook dan is een opstaptouw een super uitkomst.

Wandelen met je vogel

Vindt je het leuk om erop uit te gaan met je vogel, dan biedt een opstap/wandeltouw ook heel veel mogelijkheden.

Wanneer ze meegaan op een opstap/wandeltouw, dan hebben ze een fantastisch houvast aan het zachte henneptouw. Van nature klemmen ze de voeten op de ondergrond vast, wat in dit geval het optap/wandeltouw is. Tegelijkertijd train je het evenwicht en de kracht in de poten/voeten van je vogel. Het touw is namelijk wiebelig en instabiel. Hij of zij zal continue moeten werken aan het evenwicht.

Met een opstap/wandeltouw hoeft de vogel niet continue op je hand te zitten. Dit kan met scherpe nagels nog wel eens pijnlijk zijn. Ook hoeft de vogel niet in je nek of op je schouder te zitten. Bij veel vogels is de schouder een plek wat dominantie bij de vogel kan opwekken en daarom wordt dit afgeraden.

Hoe leer ik mijn vogel op te stappen op het touw?

Een opstap/wandeltouw biedt niet altijd een oplossing. Wanneer een vogel kan vliegen en angstig is, dan zal hij of zij niet zomaar opstappen op het touw. Je zult ze dan moet leren om op te stappen op het touw. Dit vergt tijd, geduld, vertrouwen en training.

Langzaam opbouwen is dan ook het advies. Leer je vogel eerst kennismaken met het touw op een speelse manier. Leg hem eerst zichtbaar neer bij de slaapplek, zodat ze zien dat het touw ze niets zal doen. Bij ieder klein stapje in de goede richting beloon je hem of haar met iets waar hij of zij dol op is. Net zo lang tot ze door hebben dat het touw ze niet “opeet” en veilig is om op te zitten.

Veiligheid

Als je vogel op het wandeltouw meegaat naar buiten, dan is het belangrijk om bewust te zijn van de gevaren buiten.

Een vogel kan altijd schrikken van iets wat in zijn of haar ogen gevaar is, waarop ze van nature weg zullen vliegen van het gevaar. Voor deze situaties is het raadzaam om hem of haar een tuigje om te doen. Ongeacht of ze gekortwiekt zijn of niet.

Aanschaffen

In onze webshop hebben we, onze in eigen beheer gemaakte, wandeltouwen in de verkoop. De inkomsten die wij hiermee genereren komen in zijn geheel ten goede aan de opvang van de vogels.